DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Craniosacral Therapy SomatoEmotional Release

 

Ανακαλύψτε την αποτελεσματικότητα

 της ΚρανιοΙερής Θεραπείας

&

της ΣωματοΣυναισθηματικής απελευθέρωσης

 

 

 


Kανένα ταξίδι στη ζωή δεν είναι τόσο σύνθετο όσο εκείνο που μας φέρνει σε αυτήν. Η γέννα είναι σίγουρα πρόκληση και δοκιμασία για τη μητέρα. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί εύκολα να συγκριθεί με το σοκ και τις ενδεχομένως μακρόχρονες επιπτώσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν  για το παιδί.

 

Ευτυχώς, το μωρό σας μπορεί να ηρεμήσει με έναν τρόπο που προσφέρει πολύ περισσότερα από ανακούφιση. Πρόκειται για μία ήπια μέθοδο θεραπείας που ονομάζεται ΚρανιοΙερή Θεραπεία (CranioSacral Therapy) η οποία μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την καλή υγεία. Η ευεργετική της επίδραση στις δυσάρεστες συνέπειες της γέννησης αποτελεί ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι της τεράστιας γκάμας προβλημάτων στα οποία μπορεί να φανεί εξαιρετικά πολύτιμη  σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Η ΚρανιοΙερή Θεραπεία χρησιμοποιεί χειρισμούς βάρους 5gr, οι οποίοι εφαρμόζονται από εκπαιδευμένο θεραπευτή σε διάφορα σημεία του σώματος. Σκοπός των χειρισμών αυτών είναι να βελτιώσουν τη λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ενισχύοντας το φυσικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί αυτοδιόρθωσης, ώστε να  αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα με φυσικό τρόπο. Πρόκειται για μία αληθινά βαθιά τεχνική που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα ως μία ολότητα.

 

 

Πώς δημιουργήθηκε η ΚρανιοΙερή Θεραπεία

 

Το 1970, στη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης στον αυχένα ο τότε βοηθός χειρουργού, ιατρός John Upledger παρατήρησε τις ρυθμικές κινήσεις αυτού που σήμερα περιγράφεται ως το ΚρανιοΙερό σύστημα. Παρατήρησε δηλαδή, ότι τα οστά του κρανίου πάλλονται συντονισμένα με το ιερό οστό και μάλιστα με έναν δικό τους ρυθμό. Προσπαθώντας να εξηγήσει την ύπαρξη του άγνωστου μέχρι τότε ρυθμού άρχισε μία έρευνα που τον οδήγησε στη θεωρία, που είχε διατυπώσει από το 1900 ο Dr. William Sutherland, πατέρας της Κρανιακής Οστεοπαθητικής, ότι τα οστά του κρανίου είναι κατασκευασμένα για να επιτρέπουν μία ελαφρά κίνηση. Για δεκαετίες αυτή η θεωρία ήταν στο περιθώριο των επιστημόνων της ιατρικής κοινότητας. Ο Dr Upledger πίστεψε σε αυτήν, καθώς μπορούσε να εξηγήσει τη δική του παρατήρηση και αναζήτησε την επιστημονική τεκμηρίωση της.

           

Τα ερευνητικά αποτελέσματα

 

            Από το 1975 έως το 1983 ήταν κλινικός ερευνητής και καθηγητής στο Michigan State University όπου, επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων όχι μόνο μπόρεσε να καθορίσει το μηχανισμό πίσω από αυτήν την κίνηση, αλλά έβαλε και τις βάσεις της Κρανιοϊερής Θεραπείας.

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου του Dr. Upledger, ισχύουν δύο βασικές αρχές:

1)   Τα κρανιακά οστά συνδέονται με αρθρώσεις που επιτρέπουν κάποιου βαθμού κινήσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

2)   Υπάρχει Κρανιοϊερός ρυθμός.

Όμως τι πράγματι προκαλεί την κίνηση των κρανιακών οστών; Ο Upledger και οι συνεργάτες του διατύπωσαν αυτό που ονόμασαν “υδραυλικό μοντέλο στατικής πίεσης”, επεξηγώντας τον Κρανιοϊερό ρυθμό <http://www.craniosacral.gr/home/index.asp?w=pages&r=44&pid=47> με την ανανέωση του Εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) και τη σχέση του με την κίνηση ανάμεσα στα κρανιακά οστά.

            Κατά τις έρευνές τους χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και προσδιόρισαν ότι το υλικό των ραφών συμπεριλαμβάνει αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και συνδετικό ιστό. Αυτά τα ευρήματα ενίσχυαν τη θεωρία της δυναμικής κινητικότητας των κρανιακών οστών σε αντίθεση με την άποψη της οστέινης συγκόλλησής τους. Στερεώνοντας κεραίες στα βρεγματικά οστά πιθήκων και μέσω της χρήσης ραδιοκυμάτων, παρατήρησαν ένα ρυθμό κι εύρος κίνησης ανάμεσα στα κρανιακά οστά τους από 6 μέχρι 12 κύκλους / λεπτό. Η ανακάλυψη αυτή συμφωνούσε με δημοσιευμένη μελέτη του Tomas Adams PhD που ανέφερε παρόμοια κίνηση των βρεγματικών οστών της γάτας διαφορετικής από τον καρδιακό και τον αναπνευστικό ρυθμό της και της τάξης των 11 περίπου κύκλων/λεπτό., όπως και με έρευνα του Dr  Wallace και των συνεργατών του που με τη χρήση υπερήχων παρατήρησαν ενδοκρανιακούς παλμούς ενός ρυθμού 9 κύκλων / λεπτό στον ανθρώπινο εγκέφαλο και στον ιστό μεμβράνης

 

Το ΚρανιοΙερό Σύστημα και η λειτουργία του

 

Το ΚρανιοΙερό Σύστημα περιλαμβάνει τα κρανιακά οστά, το ιερό οστό, τους σπονδύλους, τις ενδοκρανιακές μεμβράνες, τις σπονδυλικές μήνιγγες και όλες τις υπόλοιπες δομές οι οποίες συνδέονται με αυτά και που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, επηρεάζοντας άμεσα και καθοριστικά τη λειτουργικότητά τους. Όπως λοιπόν υπάρχει ο παλμός του καρδιαγγειακού μας συστήματος, έτσι υπάρχει και ο παλμός του ΚρανιοΙερού Συστήματος, ο οποίος ονομάζεται ΚρανιοΙερός Ρυθμός, με συχνότητα κίνησης 6 - 12 παλμών το λεπτό. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες όλα τα οστά του κρανίου ακολουθούν τις ρυθμικές κινήσεις που συνοδεύουν τον κρανιακό ρυθμό. Ο Εγκέφαλος και ο Νωτιαίος Μυελός - οι δυο βασικές συνιστώσες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) - απαιτούν ένα ισορροπημένο φυσιολογικό περιβάλλον, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και το Κρανιοϊερό Σύστημα είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνο να παρέχει αυτό το περιβάλλον.

 

Το Κρανιοϊερό Σύστημα είναι ένα φυσιολογικό σύστημα που εκπληρώνει τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ως ένα Ημίκλειστο Υδραυλικό Σύστημα. Περιβάλλεται από ένα αδιάβροχο τοίχωμα που σχηματίζει η εξωτερική επιφάνεια των μηνίγγων, η Σκληρά Μήνιγγα. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε δύναμη ασκείται οπουδήποτε στο τοίχωμα αυτού του συστήματος, μεταφέρεται σε ολόκληρο το σύστημα, επηρεάζοντας το ρυθμό του. Εάν, δηλαδή, υπάρχει μια περιοχή που υπολειτουργεί, σε αυτή θα δημιουργηθούν αυξημένες πιέσεις, που μέσω του Κρανιοϊερού συστήματος μπορούν να μεταφερθούν οπουδήποτε στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Αυξημένες πιέσεις σημαίνει διαφοροποίηση στη χημική σύνθεση του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού, και στη λειτουργία των νευρικών κέντρων του Εγκεφάλου, παράλληλα με την συμφόρεση των υγρών της περιοχής. Έτσι προκαλείται δυσλειτουργία του ΚΝΣ, η οποία μπορεί να εκφρασθεί με μια ποικιλία αισθητικών, κινητικών, και νευρολογικών διαταραχών όπως: χρόνιος πόνος, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκού, αυχενικό σύνδρομο, σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης,  άγχος, αϋπνία, κόπωση, κακή πέψη κ.α.

 

Τι μπορεί να εμποδίσει και να περιορίσει το ρυθμό;

 

Ο Κρανιοιερος ρυθμός επηρεάζεται αρνητικά ή και διακόπτεται όταν εμφανίζονται κάποιοι παράγοντες που τον περιορίζουν.  Ποιοι είναι αυτοί οι περιοριστικοί παράγοντες και πώς εμφανίζονται μέσα στο σύστημα;

α) Kάποιος μπορεί να έχει ένα άμεσο τραύμα στο σύστημα που επηρεάζει κατευθείαν ένα κρανιακό οστό, το όριο της άρθρωσης κάποιας ραφής, ή την ίδια τη μεμβράνη. Το άμεσο τραύμα μπορεί να προκύψει από οποιοδήποτε γεγονός. Από ένα κόψιμο ή γδάρσιμο, μία πληγή που επουλώνεται, ένα τράνταγμα από αυτοκινητιστικό ατύχημα, μία πτώση, ένα κάταγμα, κτλ.

β) Μπορεί να υπάρχει ένα έμμεσο τραύμα, το οποίο πιθανώς να επηρεάζει το σύστημα των κρανιοϊερών μεμβρανών. Ένα έμμεσο τραύμα μπορεί να προέλθει από συμβάντα όπως κακώσεις από επαναλαμβανόμενη κίνηση, κακή στάση στο κάθισμα ή στην όρθια θέση, συνήθειες στην κίνηση ή τη στάση οι οποίες βγάζουν το σώμα από το σωστό ανατομικό ευθειασμό, και στάσεις που αντανακλούν συναισθηματικά προβλήματα όπως το κοινό σκύψιμο των πολύ ψηλών ανθρώπων, και η κυρτή στάση λόγω κατάθλιψης. Επιπλέον, το έμμεσο τραύμα μπορεί να προέλθει από ψυχολογικό τραύμα ή τραύματα που υφίσταται το άτομο.

Ας σημειωθεί ότι το περιτοναϊκό σύστημα του σώματος παίζει μεγάλο ρόλο και στα άμεσα και στα έμμεσα τραύματα, που καταλήγουν να περιορίζουν την ελεύθερη κίνηση του κρανιοϊερού συστήματος.

 

Η εφαρμογή της ΚρανιοΙερής Θεραπείας

 

Μια συνεδρία ΚρανιοΙερής Θεραπείας διαρκεί από μία έως δύο ώρες. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να βγάλει τα ρούχα του. Ασκώντας ένα απαλό άγγιγμα που η πίεσή του είναι ισοδύναμη με το βάρος ενός νομίσματος, ο θεραπευτής μπορεί να παρακολουθήσει τον κρανιακό ρυθμό οπουδήποτε στο σώμα, κυρίως όμως σε ορισμένα σημεία - κλειδιά, και να επισημάνει την περιοχή που παρουσιάζει δυσλειτουργία, ενώ στη συνέχεια με ειδικούς ήπιους χειρισμούς μπορεί να αποκαταστήσει την φυσιολογική λειτουργικότητα, βοηθώντας το σώμα να “αυτοδιορθωθεί”. Αρκετές φορές και μόνο η εφαρμογή των διαγνωστικών χειρισμών είναι αρκετή για την αποκατάσταση του προβλήματος. Τα κρανιακά οστά και το ιερό οστό χρησιμοποιούνται ως οστέινες λαβές για να επιτευχθεί η πρόσβαση στην υποκείμενη σκληρά μήνιγγα και να απελευθερωθούν οποιοιδήποτε περιορισμοί μέσα στο σύστημα. Όταν με την ΚρανιοΙερή Θεραπεία απελευθερωθούν οι περιορισμοί, ο οργανισμός λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και συχνά παρατηρούμε ότι αντιμετωπίζονται με επιτυχία περιπτώσεις όπου άλλες θεραπευτικές προσπάθειες έχουν αποτύχει.

 

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει;

 

Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που ανταποκρίνεται θετικά σε αυτή την θεραπεία έχουν δεχθεί προηγουμένως άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δυσλειτουργιών, χρόνιου πόνου, χαμηλής ζωτικότητας και επαναλαμβανόμενων μολύνσεων για τα οποία δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση η ΚρανιοΙερή Θεραπεία αποδεικνύεται ευεργετική.

            Ένα εξαίρετο κλινικό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει η περίπτωση της Mary Clark, μίας καταδύτριας ολυμπιακών αγώνων, της οποίας η σταδιοδρομία διακόπηκε λόγω ιλίγγων. Η ισορροπία της είχε επηρεαστεί τόσο σοβαρά ώστε ήταν ανίκανη να σταθεί στον βατήρα, πόσο μάλλον να συναγωνισθεί ως καταδύτρια. Είχε δοκιμάσει πολλές παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι που την εξέτασε και την θεράπευσε ο Dr. Upledger. Εκτίμησε τη λειτουργικότητα του κρανιοϊερού συστήματος, και συμπέρανε πως το πρόβλημα του ιλίγγου της πιθανότατα να προερχόταν από μία παλιά κάκωση του γονάτου. Ψηλάφησε τις γραμμές περιορισμού της περιτοναϊκής έλξης από το γόνατό της μέχρι το κροταφικό οστό, διαπιστώνοντας την ύπαρξη έλξης στο κροταφικό οστό,  που το έφερνε σε μία πρόσθια συστροφή. Έτσι επηρεάστηκε ο ακουστικός πόρος που περνάει μέσα από το κροταφικό οστό, και τα συμπτώματα παρουσιάστηκαν ως ίλιγγος. Οι απελευθερώσεις του περιτοναϊκού συστήματος επέτρεψαν στο κροταφικό οστό να επανέλθει στην ορθή θέση του, και το πρόβλημα της εμβοής επιλύθηκε.

 

Σε κάθε περίπτωση η Κρανιοϊερή Θεραπεία δεν αντιμετωπίζει παθήσεις, αλλά τη δυσλειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με ποικιλία συμπτωμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις όπου οι ασθενείς μπορούν να ευεργετηθούν από τη Κρανιοϊερή Θεραπεία:o       Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

o       Εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια

o       Χειρουργεία ή τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη

o       Οσφυαλγία , ισχιαλγία, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

o       Αρθρίτιδα

o       Ρευματοειδής αρθρίτιδα

o       Αγκυλοποιητική αρθρίτιδα

o       Αυχενικό Σύνδρομο

o       Προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης

o       Αισθητηριακές διαταραχές ( απώλεια γεύσης, όσφρησης, βούισμα αυτιών, κ.α.)

o       Ίλιγγοι, ημικρανίες πονοκέφαλοι

o       Διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος

o       Κάκωση νωτιαίου μυελού

o       Προβλήματα κινητικού συντονισμού

o       Πάρεση προσωπικού νεύρου

o       Σύνδρομο whiplash

o       Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

o       Νευραλγίες

o       Παγωμένος ώμος

o       Σύνδρομο Χρόνιου πόνου

o       Οπτικές διαταραχές, π.χ. νυσταγμός

o       Ορμονικές διαταραχές

o       Προβλήματα στην εγκυμοσύνη

o       Άσθμα

o       Δυσλειτουργία λόγω άγχούς (αϋπνία, κακή πέψη, πονοκέφαλοι, κ.α.)

o       Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

o       Κατάθλιψη, συναισθηματικές διαταραχές

o       Μετατραυματικό στρες

o       Φλεγμονές

o       Διάφορα άλλα προβλήματα

 

Η τεχνική λόγω του απαλού αγγίγματος με το οποίο εφαρμόζεται αποτελεί θαυμάσια θεραπευτική προσέγγιση για βρέφη και παιδιά στα οποία μπορούν να αποφευχθούν ή να βελτιωθούν προβλήματα όπως:

 

o       Σκολίωση

o       Κολικοί

o       Εμετοί

o       Προβλήματα ακοής

o       Κινητικά προβλήματα

o       Υπερκινητικότητα

o       Επιληπτικές κρίσεις

o       Στραβισμός

o       Πυλωρόσπασμoς

o       Χρόνια ωτίτιδα

o       Δυσλεξία

o       Μαθησιακές δυσκολίες

o       Παράλογοι φόβοι

o       Διάφορες άλλες παθήσεις και ενοχλήσεις

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι μια εξέταση ρουτίνας με την μέθοδο της ΚρανιοΙερής Θεραπείας σε νεογέννητα μπορεί να αποκαλύψει και να διορθώσει εντάσεις ή ακόμα και κακώσεις που θα μπορούσαν στο μέλλον να δημιουργήσουν διάφορες δυσλειτουργίες και προβλήματα.

 

 

Ο Dr. Upledger εξακολουθεί να εργάζεται ερευνητικά και τα αποτελέσματα της ερευνάς του που εξελίσσουν συνεχώς τη μέθοδο γίνονται μέσω της εκπαίδευσης χιλιάδων θεραπευτών σε όλο τον κόσμο από το Upledger Institute. Παράλληλα, έχει γράψει διάφορα βιβλία τα οποία θεωρούνται βιβλία αναφοράς στην εκπαίδευση και την εφαρμογή της ΚρανιοΙερής Θεραπείας. Το “CranioSacral Therapy” (1983, σε συνεργασία με τον Dr Jon Vredevoogd), παραμένει ο πιο σημαντικός οδηγός που διεύρυνε την εργασία του Sutherland πάνω στα ΚρανιοΙερά θέματα. Εξαιρετικά σημαντικά επίσης είναι το “CranioSacral Therapy II”, το “Beyond Dura” και το “SomatoEmotional Release and Beyond” το οποίο δίνει μια ολιστική διάσταση στην ΚρανιοΙερή Θεραπεία. Το βιβλίο του “Α Brain is Born” αποτελεί ένα ξεκάθαρο και εντυπωσιακό ξεδίπλωμα της εξέλιξης της ανθρώπινης νευρολογίας από τη στιγμή της σύλληψής. Τέλος το βιβλίο “Your Inner Physician and You” αποτελεί μια εισαγωγή της δουλειάς του στο πλατύ κοινό. 

 

Τι είναι η SomatoEmotional Release;

 

 

Είχατε ποτέ ένα φυσικό τραύμα που έμοιαζε να σας ενοχλεί  πολύ ακόμη και μετά τη θεραπεία της πληγής;  Αυτό δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο όσο μπορεί να πιστεύετε. Ακόμη και όταν μέσω της ΚρανιοΙερής Θεραπείας απελευθερώνονται οι όποιοι περιορισμοί των σωματικών ιστών, μερικές φορές για την πλήρη απαλλαγή μας από τις συνέπειες ενός τραύματος είναι απαραίτητη και η απελευθέρωση συναισθηματικής ενέργειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ΚρανιοΙερός Θεραπευτής μπορεί να ενισχύσει τη Σωματοσυναισθηματική Απελευθέρωση (SomatoEmotional Release)  με μια ήπια αλλά συγχρόνως δυναμική θεραπευτική διαδικασία που βασίζεται στις αρχές της ΚρανιοΙερής Θεραπείας, αποτελεί συμπλήρωμά της και έχει στόχο να απαλλάξει το πνεύμα και το σώμα από τις όποιες υπολειμματικές επιπτώσεις επιφέρει κάποιο τραύμα.

Μέσα από έρευνες που διεξήγαγαν στα τέλη της δεκαετίας του 70 ο Dr. Upledger και ο βιοφυσικός Zvi Karni, συμπέραναν ότι το σώμα, συχνά, αποτυπώνει και διατηρεί το συ< 
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008