DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ

ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΨΥΧΙΣΜΟ

 

 

 

της Κατερίνας Βασιλείου, κοινωνιολόγου

 

Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι η θεά Αφροδίτη, θέλοντας να κατακτήσει το νεαρό βοσκό Αγχίση, κλείνεται μέσα στο ναό της στην Πάφο και καλεί τις Χάριτες να τη στολίσουν και να την καλλωπίσουν. Εκεί, οι Χάριτες τη λούζουν με μύρο και γάλα, περιποιούνται το πρόσωπό της και το σώμα της με καλλυντικά και μαγικές κρέμες και την κάνουν να ακτινοβολεί ακόμη περισσότερο. Εύλογα μας δημιουργείται, λοιπόν, η απορία: Είχε άραγε η θεά της ομορφιάς ανάγκη από καλλωπισμό και καλλυντικά; Μάλλον όχι.

 Το Μυστήριο του Γυναικείου Νεσεσέρ

 Το μυστήριο κορυφώνεται όταν ετοιμάζουμε τα πράγματά μας για διακοπές και στριμώχνουμε στο βαλιτσάκι δεκάδες πολύχρωμα βαζάκια, σωληνάκια, μπουκαλάκια, φιαλίδια κ.λ.π., και ισχυριζόμαστε με πάθος ότι όλα μάς είναι απολύτως απαραίτητα. Για ποιο λόγο άραγε θεωρούμε τόσο απαραίτητα τα καλλυντικά; Τι άλλο εξυπηρετούν αυτά τα μικροσκοπικά, πολλές φορές, μπουκαλάκια πέρα από τις ανάγκες του δέρματός μας, των μαλλιών μας κ.λ.π. Γιατί, για να τα υπερασπιζόμαστε με τέτοιο ζήλο, πρέπει να ανταποκρίνονται σε κάποια άλλη, ασυνείδητη ανάγκη, εκτός από τη σωματική μας «ενυδάτωση»... Η αλήθεια είναι ότι εξυπηρετούν ή καλύτερα συμβολίζουν επιθυμίες, γι’ αυτό και είναι αναγκαία. Διότι, οι επιθυμίες, όπως γνωρίζουμε σε ψυχολογικό επίπεδο, είναι περισσότερο επιτακτικές από οποιεσδήποτε βιολογικές ανάγκες. Αναφέρομαι, βέβαια, στις διαχρονικές επιθυμίες των γυναικών για ομορφιά.

 Η Ψυχολογική Αναγκαιότητα του Καλλωπισμού

 Το αρχέτυπο της ομορφιάς έχει εντυπωθεί με τέτοιο τρόπο στο συλλογικό μας ασυνείδητο, ώστε όλες οι γυναίκες, σε όλες τις εποχές, ανεξαρτήτως ηλικίας, εμφάνισης, ή κοινωνικής κατάστασης, αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους καλλωπισμού. Από την αρχαιότητα ακόμη οι γυναίκες ακολουθούσαν διάφορες μεθόδους περιποίησης προκειμένου να εναρμονιστούν με τα εκάστοτε πρότυπα ομορφιάς. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη βιομηχανία των καλλυντικών που συνεχώς ανανεώνεται, εμπλουτίζοντας τα καλλυντικά της προϊόντα με νέα συστατικά, προκειμένου να ανταποκριθεί στο διαχρονικό αίτημα των γυναικών για ομορφιά. Ας δούμε, όμως, πότε και με ποιο τρόπο ξεκινάει στη ζωή μιας γυναίκας αυτή η ψυχολογική σχέση της με την ομορφιά, τον καλλωπισμό και τα καλλυντικά.

Στο τέλος της προσχολικής ηλικίας, το μικρό κορίτσι ταυτίζεται με τη μητέρα του –τουλάχιστον όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές– και υιοθετεί όλες τις στάσεις και τις συμπεριφορές που αρμόζουν στο ωραίο φύλο. Αρχίζει τότε να ψαχουλεύει το νεσεσέρ της μαμάς, να διασκεδάζει με αυτά τα πολύχρωμα, θαυματουργά μπουκαλάκια, μολυβάκια, κραγιονάκια κ.λ.π. και να παρακολουθεί με έκπληξη το είδωλό της στον καθρέφτη να αλλάζει μορφές. Όλες οι γυναίκες έχουμε μνήμες από τότε που, κοριτσάκια ακόμα, πειραματιζόμασταν παίζοντας με τα καλλυντικά της μαμάς και τον καθρέφτη. Υπήρχε κάτι το μαγικό σε αυτές τις μεταμορφώσεις και, βέβαια, λαχταρούσαμε μέσα από αυτές να μπούμε στον κόσμο των μεγάλων.

Στην εφηβεία κορυφώνεται, φυσικά, το ενδιαφέρον για τα καλλυντικά, πράγμα που αντιστοιχεί στη γενικότερη αναζήτηση ταυτότητας που αποτελεί τον κυριότερο αναπτυξιακό στόχο της συγκεκριμένης ηλικιακής φάσης.

 

Η έφηβη σε αυτή τη φάση ανακαλύπτει τον εαυτό της, τη θηλυκότητά της, τα χαρακτηριστικά της, τι της ταιριάζει και τι όχι κ.λ.π. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, είναι φυσικό να δοκιμάζει και να πειραματίζεται με αυτά τα θαυματουργά μπουκαλάκια που της δίνουν τη δυνατότητα να αλλάζει, να μεταμορφώνεται, να επιθυμεί, να αναζητά, να ανακαλύπτει, να αποδέχεται, να απορρίπτει και, τέλος, να μορφοποιεί και να φαντασιώνει στον καθρέφτη τον ενήλικο εαυτό της, όπως εκείνη κάθε φορά τον δημιουργεί.

 

Οι έφηβες εύλογα επιθυμούν να δοκιμάσουν τα πάντα και όσο το δυνατόν γρηγορότερα! Αυτό σημαίνει ότι πολύ συχνά φτάνουν σε υπερβολές και ακρότητες. Είναι αλήθεια ότι σε αυτή την ηλικία παρατηρείται μια κατάχρηση προϊόντων, καθόλου ανησυχητική, αν αναλογιστούμε ότι το νεσεσέρ με τα καλλυντικά συμβολίζει για την έφηβη το πέρασμά της από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Μεγάλωμα σημαίνει, μεταξύ άλλων, γνωρίζω τον εαυτό μου, τις ανάγκες μου, τις προτιμήσεις μου, τι μου ταιριάζει και τι όχι, καθώς και ότι μπορώ πλέον εγώ να αποφασίζω, να επιλέγω και να αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου. Ίσως φαίνεται υπερβολικό να συσχετίζουμε ένα καλλυντικό προϊόν με την αναζήτηση ταυτότητας στην εφηβεία, η αλήθεια όμως είναι ότι, όταν η κόρη ζητάει να αγοράσει ένα «δικό» της σαμπουάν και να πάψει να χρησιμοποιεί το «οικογενειακό», όσο ασήμαντο και άσχετο κι αν μας φαίνεται αυτό, δεν παύει να είναι μια αρχή διαφοροποίησής της από το οικογενειακό χωνευτήρι, μια μορφή οριοθέτησης του «δικού» της χώρου, χρόνου, τρόπου. Με δυο λόγια, μια πράξη μεγαλώματος.

Κάτι από τη μαγεία της παιδικής ηλικίας και την ελευθερία της εφηβείας φαίνεται ότι προβάλλουμε σε αυτά τα πολύχρωμα μπουκαλάκια και ως ενήλικες. Διαβάζουμε τις ιδιότητες και τα συστατικά τους και, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε επαρκώς με ποιο τρόπο μας βοηθούν π. χ τα ιχνοστοιχεία από κοράλλι, το κολλαγόνο, η ελαστίνη, η ρετινόλη, το μονοκυτταρικό θαλάσσιο ένζυμο, το λάδι ελιάς, ο βασιλικός πολτός, το λευκό τσάι, τα εκχύλισμα μαγιάς και αμέτρητες άλλες ουσίες που υπόσχονται να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις που έχει το πέρασμα του χρόνου επάνω μας, εμείς δεν παύουμε να εμπιστευόμαστε, να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε στα εκχυλίσματα «αθανασίας» που κρύβουν μέσα τους αυτά τα μικροσκοπικά, μα παντοδύναμα βαζάκια. Τα καλλυντικά, με το χρώμα, το άρωμα, την υφή, τις ιδιότητες, τα γνωστά-άγνωστα συστατικά τους, μας γεμίζουν εικόνες, μνήμες, υποσχέσεις για το μέλλον, δεσμεύσεις για πραγμάτωση των ονείρων μας. Γιατί το σημαντικότερο που συμβαίνει στον ψυχισμό της γυναίκας όταν βάζει ένα καλλυντικό είναι ότι ελπίζει. Ελπίζει να γίνει καλύτερη...

 Η Δύναμη της Τελετουργίας της Ομορφιάς

 Επομένως, οι λόγοι που όλες οι γυναίκες λίγο-πολύ καλλωπίζονται είναι και ψυχολογικοί. Πράγματι, ο καλλωπισμός επιδρά θετικά στον ψυχισμό της γυναίκας. Θα λέγαμε ότι μοιάζει με μια τελετουργική διαδικασία που προετοιμάζει τη γυναίκα για τη μετέπειτα πραγματοποίηση των στόχων και των επιθυμιών της. Μια μορφή αόρατου πολλές φορές εξοπλισμού, που τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας. Σε αυτό συμβάλλει και ο τελετουργικός, επαναληπτικός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα καλλυντικά. Για παράδειγμα, πριν απλώσουμε μια κρέμα νύχτας στο δέρμα μας πρέπει να καθαρίσουμε με γαλάκτωμα και λοσιόν το πρόσωπό μας, να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα μακιγιάζ από τα μάτια μας, κατόπιν να τοποθετήσουμε την κρέμα στις άκρες της παλάμης, να την τρίψουμε ελαφρά ανάμεσα στα δάχτυλα μέχρι να πάρει τη θερμοκρασία του σώματός μας και τέλος να την απλώσουμε στο δέρμα μας, ξεκινώντας από το λαιμό και μετά με απαλές κυκλικές κινήσεις... κ. λ π. Αυτός ο τελετουργικός τρόπος στην εφαρμογή των προϊόντων μοιάζει με δραστικό ένζυμο ασφάλειας και σιγουριάς στην αυτοεκτίμηση της γυναίκας, πέρα από τα όποια ενυδατικά οφέλη προσφέρει το εκάστοτε προϊόν.

 Συμπερασματικά

 Ο τρόπος με τον οποίο κάθε γυναίκα διαχειρίζεται τα καλλυντικά της είναι ιδιαίτερος και ξεχωριστός. Σχετίζεται με το πώς διαχειρίζεται οτιδήποτε στη ζωή της, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Κοινός παρονομαστής όλων είναι ότι τα καλλυντικά είναι ένας τρόπος φροντίδας του εαυτού μας. Ανάλογα με τον τρόπο που συνηθίζουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, διαφοροποιείται και ο τρόπος διαχείρισης των καλλυντικών μας. Αν έχουμε μάθει να «φροντίζουμε» τον εαυτό μας καταχρηστικά, παρορμητικά, καταναλωτικά, μαγικά, περιστασιακά, δηλαδή ερωτευόμαστε παρορμητικά, τρώμε βουλιμικά, σχετιζόμαστε καταναλωτικά, προσέχουμε περιστασιακά κ.λ.π., τότε θα αγοράζουμε δίχως επιλογή όποιο καινούργιο προϊόν βγαίνει στην αγορά, ανεξαρτήτως αν ταιριάζει στο στυλ, την ηλικία, την προσωπικότητά μας κ.λ.π. Αν αντίθετα φροντίζουμε τον εαυτό μας ώριμα, λειτουργικά, σταθερά και υπεύθυνα, σημαίνει ότι αφενός γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και αφετέρου είμαστε σε θέση να επιλέγουμε το καλύτερο για εμάς. Και τότε σίγουρα θα είμαστε και όχι θα φαινόμαστε όμορφες!

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008