DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

 

Ε ι κ α σ τ ι κ ή  Ψ υ χ ο θ ε ρ α π ε ί α:

Η ζωγραφική ως «εργαλείο» θεραπείας για παιδιά και εφήβους

 

 

 

Η Τέχνη ήταν πάντα το όπλο του ανθρώπου απέναντι στα υλικά πράγματα που απειλoύσαν να αφανίσουν το πνεύμα του.

 

ΑΝΤΡΕΙ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ

 

 

Η εικαστική ψυχοθεραπεία είναι μια νέα μορφή θεραπείας  που δίνει τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους και στα παιδιά να εξερευνήσουν, να καταλάβουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που αφορούν τη προσωπική τους ανάπτυξη. Επίσης, τους επιτρέπει να αναπτύξουν ικανοποιητικές σχέσεις, να διαμορφώσουν μια θετική εικόνα του εαυτού τους και να κατανοήσουν τα αίτια της τυχόν κακής απόδοσης τους στο σχολεio.

 

Γνωριμία με μια συνεδρία Εικαστικής ψυχοθεραπείας

 

Το παιδί επισκέπτεται τον εικαστικό ψυχοθεραπευτή μια φορά την εβδομάδα. Η διάρκεια της επίσκεψης κυμαίνεται στα 50-60 λεπτά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ο θεραπευτής παρέχει στον νέο τα είδη σχεδίου, κηρομπογιές, μαρκαδόρους, παστέλ, τέμπερες, ακουαρέλες και χαρτόνια με διάφορα χρώματα.

 Η επίσκεψη δεν έχει να κάνει με μαθήματα ζωγραφικής, ούτε χρειάζεται κανείς να έχει ταλέντο  ώστε να ωφεληθεί από την Εικαστική Ψυχοθεραπεία.

Το νεαρό άτομο θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του σε εικαστική μορφή και να εξηγήσει στον θεραπευτή τη σημασία της κάθε εικόνας. Ο θεραπευτής θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του νεαρού και δεν θα επιβάλει κάποια δική του ερμηνεία. Ενθαρρύνει μόνο τον ασθενή να αναπτύξει τη προσωπική του εικαστική έκφραση ζητώντας του να χρησιμοποιήσει το αγαπημένο του χρώμα για τα «καλά» συναισθήματα και το «άσχημο» χρώμα για όλα τα «κακά» συναισθήματα.

Είναι σημαντικό για τον γονέα να μην ανησυχεί για το αν το παιδί ενδιαφέρεται για την τέχνη ή όχι. Η αισθητική ποιότητα της εικόνας είναι άσχετη με την επιτυχία της ψυχοθεραπείας, αφού οι εικόνες χρησιμοποιούνται ως προλεκτική γλώσσα επικοινωνίας και όχι ως μέτρηση δημιουργικής επιτυχίας.

Στην αρχή θα γίνουν τρεις συνεδρίες για τη διάγνωση της  κατάστασης του παιδιού. Μετά την τρίτη επίσκεψη, ο θεραπευτής θα ρωτήσει το παιδί αν θα ήθελε να συνεχίσει, ενημερώνει τους γονείς και αναλόγως κανονίζει τις ημερομηνίες των ακροάσεων. Η διάρκεια της θεραπείας θα εξαρτηθεί από την ανάγκη του ασθενή σε συνεργασία με την οικογένεια.

 

Εμπιστευτικές πληροφορίες

 

Στις συνεδρίες τηρείται πάντοτε το ιατρικό απόρρητο και ο θεραπευτής θα φυλάξει όλες τις εικόνες σε ένα ασφαλές σημείο του γραφείου του. Παρόλο που δεν επιτρέπεται να μαθαίνουν τα μέλη της οικογένειας τι ακριβώς συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των συνεδριών, ο θεραπευτής θα πρέπει να συνεργαστεί με τους γονείς ή τους κηδεμόνες και να συζητά την πρόοδο του παιδιού σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, αν ο θεραπευτής κρίνει ότι μια πληροφορία είναι αναγκαίο να γίνει γνωστή στους γονείς τότε πρέπει να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατόν μαζί τους.

 

Καταστάσεις που ανταποκρίνονται καλά στην εικαστική Ψυχοθεραπεία.

 

 

-         ψυχοσωματικά συμπτώματα

 

-         συναισθηματικά προβλήματα σχετικά με σωματικές ασθένειες

 

-         δυσκολίες στην επικοινωνία

 

-         δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις

 

-         δυσκολίες λόγω αποχωρισμών – προσκολλήσεων

 

-         μετατραυματικά σύνδρομα

 

-         άγχος και κατάθλιψη

 

Σημαντικό επίσης είναι να σημειωθεί πως μπορεί να βοηθήσει παιδιά που δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη διάγνωση αλλά χρειάζονται μια μέθοδο να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους.

 

 

Σε τι βοηθάει η εικαστική ψυχοθεραπεία;

 

 

 «…το παιδί γεννιέται με το χάρισμα να μπορεί να χτίζει μόνο του τον εαυτό του.»

 Ο ρόλος της εικαστικής ψυχοθεραπείας έγκειται στο να μπορέσει ο θεραπευτής να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το χτίσιμο του εαυτού. Η εικαστική ψυχοθεραπεία είναι μια βιωματική εμπειρία που είναι μοναδική για κάθε θεραπευόμενο προς την αναγνώριση και την επίγνωση του εαυτού. Το ότι το παιδί κατά τη διάρκεια της εικαστικής ψυχοθεραπέιας βιώνει και βλέπει την πορεία του, με άλλα λόγια έχει μπροστά του κάτι απτό, το βοηθάει να έχει καλύτερη αντίληψη στο τι συμβαίνει μέσα του και στην αναγνώριση των συναισθημάτων του. Ο Jung  χαρακτηριστκά είπε ότι κάθε άνθρωπος είναι μια νέα θεωρία και ήταν ο πρώτος που έφερε την έννοια της τέχνης στην ψυχοθεραπεία.

Τέλος, τα δειλά παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δείχνουν νέο ενδιαφέρον, τα ανήσυχα παιδιά εξερευνούν νέους κόσμους. Αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργώντας κάτι ασυνήθιστο, ανακαλύπτουν την αξία τους.

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008