DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Η ζωή μας… ποδήλατο

ή

ένα ποδήλατο στη ζωή μας;

 

 

 

Της Γιάννας Κατσαγεώργη

 

Όταν κάποιος επιθυμεί να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στο περιβάλλον  και αναζητά ένα καλύτερο μέλλον και μια ποιοτικά αναβαθμισμένη ζωή μέσα στη  πόλη, πρέπει να δεσμεύσει τον εαυτό του απέναντι σε ένα βασικό στόχο: να αναδείξει την ομορφιά των πραγμάτων και της καθημερινότητας μέσα από απλές, αλλά ουσιαστικές κινήσεις.

 

Μια από αυτές τις κινήσεις είναι η χρήση του πλέον οικολογικού μεταφορικού μέσου, με το οποίο μπορεί ο καθένας, να δημιουργήσει μια πιο βιωματική σχέση με την πόλη, αλλά και τη φυσική κληρονομιά του τόπου του.Το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εμπειρία ζωής, η οποία θα σας βγάλει από το αναπαυτικό κάθισμα του αλυσοδεμένου οδηγού αυτοκινήτου και θα σας βάλει σε μια μικρή δερμάτινη ή πλαστική βάση με δυο ρόδες και δυο πετάλια που θα σας περιπλανήσουν, θα σας ψυχαγωγήσουν, θα σας γυμνάσουν και το κυριότερο θα σας  επιστρέψουν τη χαμένη ζωτικότητα και τον αυθορμητισμό σας. Σε όλο τον κόσμο πνέει ένα καινούργιος άνεμος επιστροφής σε φυσικότερες λύσεις. Το ποδήλατο εκτός από μια φθηνή καθημερινή μεταφορά, σημαίνει ταυτόχρονα ψυχαγωγία, άθληση, σημαίνει προστασία και βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Σημαίνει  ακόμη σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον καθώς και κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων. Με λίγα λόγια αποτελεί μια διαφορετική και πολυπόθητη προσέγγιση, όσον αφορά τα προβλήματα τρομακτικής επιβάρυνσης του οικοσυστήματος της πατρίδας μας.

 

Τα πλεονεκτήματα του ποδηλάτου συγκριτικά με άλλα μέσα μεταφοράς.

 

Η αγορά και συντήρηση ενός ποδηλάτου κοστίζει ελάχιστα. Το ποδήλατο κινείται με την ενέργεια που παίρνει ο άνθρωπος από την τροφή του. Δεν καταναλώνει λοιπόν καύσιμα και επιπλέον δεν έχει έξοδα λειτουργίας,  όπως παρκάρισμα, φόρους κλπ.

Σε πειράματα που έγιναν στην Αθήνα από το σύλλογο «Φίλοι του ποδηλάτου» σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, κάτω από καθημερινές συνθήκες κυκλοφορίας βρέθηκε, ότι το ποδήλατο για αποστάσεις μέχρι 13 χλμ είναι γρηγορότερο από το αυτοκίνητο. Ένας ποδηλάτης καταναλώνει 15 θερμίδες ανά χλμ και κιλό, ένα ποσοστό που ισοδυναμεί με το 4% της ενέργειας που καταναλώνεται για την κίνηση ενός αυτοκινήτου και του οδηγού του.

Το ποδήλατο στην πόλη:

 1. Ξεκινά αμέσως.

2. Δεν σταματά στο μποτιλιάρισμα

3. Παρκάρει παντού.

4. Μεταφέρεται εύκολα πάνω από σκάλες πεζοδρόμια και πεζόδρομους.

 

Σεβασμός στο περιβάλλον

 

Το ποδήλατο είναι ένα μέσο μετακίνησης, φιλικό για το περιβάλλον. Απαιτεί πολύ λίγες πρώτες ύλες για να κατασκευαστεί. Λειτουργεί με ανανεώσιμα καύσιμα (την τροφή που τρώμε) και δεν μολύνει ηχητικά ή με καυσαέρια το περιβάλλον.

 

Ψυχαγωγία

 

Οι ημερήσιες εκδρομές αποκτούν άλλο νόημα με το ποδήλατο, αφού μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς κόπο σε αποστάσεις 10-100 χλμ. δηλ. ½ έως 6 ώρες ποδηλασίας . Μπορούν επίσης να γίνουν πολυήμερα ταξίδια σε άσφαλτο και χωματόδρομους.

Η αγορά προσφέρει σήμερα ποδήλατα με άψογη εργονομία, μικρό βάρος και υψηλή λειτουργικότητα, που κοστίζουν πολύ λιγότερο από κάθε άλλο μεταφορικό μέσο και μπορούν με ελάχιστη συντήρηση και φροντίδα να προσφέρουν καθημερινή χρήση χωρίς προβλήματα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Θετική επίδραση στην υγεία

 

Το ποδήλατο μαζί με το κολύμπι και το τρέξιμο θεωρούνται τα πιο αερόβια αθλήματα. Το ποδήλατο γυμνάζει κυρίως το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και τους μυς των ποδιών.

 

Η δυναμική είσοδος του ηλεκτρικού ποδηλάτου στη ζωή μας

 

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη άνθηση τα ηλεκτρικά ποδήλατα που βασίζονται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας και δίνουν την δυνατότητα ασφαλούς και ξεκούραστης οδήγησης καθώς και πρόσβαση σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

 

 

Μέσα στο πνεύμα της νέας εποχής που βρίσκει ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για μια πιο υγιεινή ζωή και για έναν πλανήτη καθαρότερο χωρίς το βρόγχο της οικολογικής ανισορροπίας, το ηλεκτρικό ποδήλατο δεν μπορεί παρά να έχει τη δική του ξεχωριστή θέση. Πολύ περισσότερο όταν ακόμη και οι τεράστιες αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται προς την κατασκευή ανάλογων ηλεκτρικών οχημάτων, φιλικότερων προς το περιβάλλον και την ίδια μας τη ζωή.

 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008