DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Ο ρόλος του παιδοψυχολόγου στην επικοινωνία των παιδιών

με τους γονείς και τους δασκάλους

 

 

΄Ελσα Δημοπούλου

Παιδοψυχολόγος

Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

 

         

Το να είσαι γονέας δεν είναι πάντοτε μια εύκολη υπόθεση

 

1. Είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι ισορροπίες, καθώς ο γονέας  πρέπει να παραμένει σταθερός στις απόψεις του,  ενώ παράλληλα να αφήνει συγκεκριμένα περιθώρια ελευθερίας στο παιδί του, να το αγαπά και να το καθοδηγεί.

2. Ο γονέας  έχοντας στο μυαλό του την πιθανότητα πρόκλησης σφαλμάτων για τα οποία θα ευθύνεται ο ίδιος ενοχοποιεί πολλές φορές τον εαυτό του, νιώθει ανασφάλεια και χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση από εξειδικευμένους επιστήμονες.

 

3. Προβλήματα είναι πιθανό να προκύψουν ακόμη και όταν ο γονέας προσφέρει το καλύτερο δυνατό.

 

4. Οι παιδοψυχολόγοι και όλοι όσοι ασχολούνται με τα παιδιά γνωρίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ακόμη και όταν οι γονείς έχουν την αρμόζουσα συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά τους.

 

5.Οι παιδοψυχολόγοι  γνωρίζουν, επίσης, τις ανησυχίες που κυριεύουν τους γονείς αναφορικά με τα παιδιά τους.

 

6. Έτσι, λοιπόν, ο ψυχολόγος αποκωδικοποιώντας τη συμπεριφορά του παιδιού στο σχολείο, και συζητώντας με το γονέα και το δάσκαλο, μπορεί να προτείνει  λύσεις και να κατευνάσει τις ανησυχίες τους.

 

7. Η συζήτηση, βέβαια, δεν εξαλείφει τα προβλήματα.

 

8. Ωστόσο, μία ουσιαστική συζήτηση βοηθάει τους ανθρώπους, τους εμψυχώνει, και τους κατευθύνει ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις δύσκολες καταστάσεις.

 

Το να είσαι δάσκαλος δεν είναι πάντοτε μια εύκολη υπόθεση

 

1. Είναι δύσκολο μέσα στην τάξη ο δάσκαλος να βρει χρόνο να ασχοληθεί με το παιδί που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και  έχει ανάγκη να μιλήσει.

 

2. O δάσκαλος, επίσης, γνωρίζει ότι μερικά παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής εντός και εκτός σχολείου και ότι πολλές φορές αυτά τα προβλήματα εκφράζονται σαν φόβος και θυμός του παιδιού μέσα στην τάξη.

 

3. Ο γονέας και ο δάσκαλος είναι οι πρώτοι που εισπράττουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του παιδιού.

 

4. Ο παιδοψυχολόγος με στόχο την παροχή βοήθειας στα συγκεκριμένα παιδιά, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο πλάνο, δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας μεταξύ γονέα και δασκάλου, ώστε το παιδί να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και να ενσωματωθεί με φυσικό τρόπο στο σχολείο και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Επίσης, ανάλογα με την περίπτωση, στόχος του παιδοψυχολόγου είναι ο δάσκαλος να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος, έτσι ώστε να μπορέσει να διδάξει με τον καλύτερο τρόπο.

 

5. Ο δάσκαλος γνωρίζει ότι τα παιδιά τα οποία νιώθουν καλά, μαθαίνουν  καλύτερα και προσαρμόζονται στο περιβάλλον ευκολότερα.

 

6. Ο δάσκαλος θέλει να βοηθήσει, ωστόσο τι μπορεί να κάνει από μόνος του; Ο ψυχολόγος έχοντας την άμεση εμπειρία της αξίας της εργασίας του δασκάλου, με την κατάρτισή του, έρχεται αρωγός μέσα στο σχολικό σύστημα, ούτως ώστε το παιδί να ενταχθεί σε αυτό με ομαλό τρόπο.

 

Το να είσαι παιδί δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση

 

Τα παιδιά επικοινωνούν όλη την ώρα και όχι πάντοτε μέσα από λέξεις. Μερικές φορές εκφράζουν το πρόβλημά τους μέσα από άγχος, επιθετική συμπεριφορά ή μέσα από τη σιωπή. Είναι ανάγκη το παιδί να αισθάνεται ότι έχει ακουστεί. Είναι ανάγκη το παιδί να αισθάνεται ότι έχει γίνει κατανοητό.

 

Προβλήματα καθημερινότητας, προβλήματα με τους φίλους, την οικογένεια ή το σχολείο έως δυσκολίες πιο σοβαρές, όπως διαζύγιο γονέων, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, επιθετική συμπεριφορά συμμαθητών, απώλεια συγγενικού προσώπου, μαθησιακές δυσκολίες, χαμηλό δείκτη αυτοεκτίμησης, άγχος και κατάθλιψη είναι μερικές από τις συνηθισμένες περιπτώσεις που το παιδί αντιμετωπίζει στη ζωή του.

 

Η συμβολή του ψυχολόγου στη βελτίωση της επικοινωνίας των παιδιών με τον κοινωνικό τους περίγυρο

 

Ο ψυχολόγος μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σχολείου, χρησιμοποιώντας παιχνίδια και υλικό ζωγραφικής, παρέχει συμβουλευτική στα παιδιά, είτε ατομικά είτε ομαδικά, βοηθώντας τα έτσι να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να επικοινωνούν καλύτερα. Μέσα σε ένα μαθησιακά φιλόξενο περιβάλλον,  όπως θα έπρεπε να είναι το σχολείο, δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του χωρίς να παρεξηγηθεί  ή να θεωρηθεί και από τους γονείς, όπως πολλές φορές συμβαίνει, παιδί  με ιδιαιτερότητες η προβληματικό.

 

Κλειδί στην όλη διαδικασία είναι η έγκαιρη ανίχνευση πιθανών συναισθηματικών προβλημάτων ή προβλημάτων συμπεριφοράς, ώστε η άμεση επιτυχής αντιμετώπισή τους να προάγει την καλή ψυχική τους υγεία.

 

 

 

Ο ψυχολόγος δεν αντικαθιστά ούτε το γονέα ούτε το δάσκαλο. Αντίθετα, με την ενεργό παρουσία του, δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Δίνει χώρο στο παιδί να αναπτύξει και να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο. Με άλλα λόγια δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να εξερευνήσει, να καταλάβει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματα που αφορούν την προσωπική του ανάπτυξη. Επίσης του επιτρέπει να αναπτύξει ικανοποιητικές σχέσεις, να διαμορφώσει μία θετική εικόνα του εαυτού του και να κατανοήσει τα αίτια της τυχόν κακής απόδοσης του στο σχολείο.

 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008