DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Άνδρες - Γυναίκες

 

Όμοια αλλά και τόσο διαφορετικά όντα..!

 

 

 


Στις μέρες μας πολλές σχέσεις διαλύονται επειδή οι άνδρες αδυνατούν να καταλάβουν γιατί οι γυναίκες δεν φέρονται σαν τους άνδρες και οι γυναίκες περιμένουν από τους άνδρες να φέρονται όπως και εκείνες. Σήμερα, μάλιστα, η κοινωνία μας είναι αποφασισμένη να πιστέψει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ακριβώς ίδιοι, κι αυτό γιατί μπερδεύεται με την ισότητα και τα ίσα δικαιώματα. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική…

 

Το μυστικό κρύβεται στην εξέλιξη…

 

 Εξ’ αιτίας μιας βιολογικής, εξελικτικής πορείας εκατομμυρίων ετών, οι άνδρες και οι γυναίκες απέκτησαν διαφορετικές δυνατότητες, ικανότητες και δεξιότητες. Δεν είναι λοιπόν ούτε καλύτεροι, αλλά ούτε και χειρότεροι, απλά, είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Αν άνδρες και γυναίκες προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις σχέσεις θετικά με την προϋπόθεση ότι θα ενδιαφερόμαστε να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να μάθουμε ποιες είναι οι διαφορές μας και να τις σεβαστούμε, το αποτέλεσμα θα ήταν να πλησιάσουμε περισσότερο μεταξύ μας.

Οι άνδρες και οι γυναίκες λοιπόν εξελίχτηκαν διαφορετικά λόγω αναγκαιότητας. Οι άνδρες κυνηγούσαν, οι γυναίκες συνέλεγαν. Οι άνδρες προστάτευαν, οι γυναίκες ανέτρεφαν, με αποτέλεσμα το σώμα και ο εγκέφαλός τους να εξελιχτούν με τελείως διαφορετικό τρόπο. Όπως δηλαδή άλλαζε το σώμα τους για να προσαρμοστεί καλύτερα στις συγκεκριμένες λειτουργίες, έτσι άλλαζε και ο εγκέφαλός τους. Οι εγκεφαλικές δομές των ανδρών και των γυναικών ακολούθησαν διαφορετική πορεία εξέλιξης επί εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα λοιπόν ξέρουμε ότι τα δυο φύλα επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο τις πληροφορίες, σκέφτονται διαφορετικά, πιστεύουν διαφορετικά πράγματα, έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, προτεραιότητες και συμπεριφορές.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 διεξήχθη πληθώρα ερευνών για τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των εγκεφάλων τους. Ηλεκτρονικοί εγκεφαλογράφοι προηγμένης τεχνολογίας μας επέτρεψαν για πρώτη φορά να παρακολουθήσουμε «λάιβ» τη λειτουργία του εγκέφαλου. Αυτή η ματιά στο τοπίο του ανθρώπινου εγκεφάλου μας έδωσε σειρά απαντήσεων στα ερωτήματα για τις διάφορες μεταξύ των δυο φώλων. Όλες λοιπόν αυτές οι επιστημονικές έρευνες, ψυχολογικές, ιατρικές και κοινωνιολογικές, συγκλίνουν σε ένα σημείο : Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικοί.

 

Γεννιόμαστε, δεν γινόμαστε διαφορετικοί

 

Στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα οι διαφορές αυτές αποδίδονταν στην κοινωνική διαπαιδαγώγηση, ότι δηλαδή είμαστε αυτό που είμαστε λόγω της στάσης των γονιών και των δασκάλων μας, η οποία αντικατοπτρίζει με τη σειρά της τη στάση της κοινωνίας μας. Τα κοριτσάκια τα ντύνουμε στα ροζ και τους δίνουμε κούκλες να παίξουν, ενώ τα αγοράκια τα ντύνουμε στα γαλάζια και τους δίνουμε να παίξουν με στρατιωτάκια και φανέλες ποδοσφαιρικών ομάδων. Τα κορίτσια τα κανακεύουμε και τα χαϊδεύουμε, ενώ με τα αγόρια είμαστε αυστηροί και τους λέμε να μην κλαίνε. Μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο πως το μυαλό του νεογέννητου είναι μια λευκή σελίδα, πάνω στην οποία θα γράψουν οι γονείς και οι δάσκαλοι επιλογές και προτιμήσεις. Όμως τα βιολογικά στοιχεία που έχουμε τώρα στη διάθεση μας, δίνουν μια διαφορετική εικόνα για τους λόγους που είμαστε όπως είμαστε. Αποδεικνύουν με πειστικό τρόπο ότι για τη διάθεση, τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά μας ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι ορμόνες και ο προγραμματισμός του εγκεφάλου μας. Ο τρόπος δηλαδή που είναι προγραμματισμένος ο εγκέφαλος μας και οι ορμόνες που κυκλοφορούν στο σώμα μας είναι δυο παράγοντες που υπαγορεύουν τον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά μας πολύ πριν γεννηθούμε!

 

Ίσα δικαιώματα δεν σημαίνει πλήρη ομοιότητα

 

Ασφαλώς οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητες τους, αλλά σίγουρα δεν έχουν τις ίδιες έμφυτες ικανότητες.

Το κατά πόσον οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ισότιμοι είναι ερώτημα πολιτικό και ηθικό, αλλά το κατά πόσον είναι όμοιοι, είναι επιστημονικό. Αυτοί που αντιδρούν στην ιδέα ότι η βιολογία μας επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, το κάνουν συχνά με τις καλύτερες προθέσεις, αντιτιθέμενοι στο σεξισμό. Έχουν όμως μπερδέψει τη διαφορά μεταξύ του ισότιμου και του όμοιου, που είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Δηλαδή, η διαφορά μεταξύ των δυο φύλων δεν είναι το αντίθετο της ισότητας. Ισότητα σημαίνει να είμαστε ελεύθεροι να διαλέξουμε τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και διαφορά σημαίνει ότι ως άνδρες ή γυναίκες ενδέχεται να μην θέλουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα!

Ο Μινωικός πολιτισμός αποκαλείται ο «πολιτισμός της συντροφικότητας» και ήταν  ο μοναδικός ειρηνικός πολιτισμός που διατηρήθηκε για μια χιλιετία. Το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο οφείλεται  στο γεγονός ότι η φιλοσοφία του ήταν απλή και σύμφωνη με τη φύση. Πίστευαν δηλαδή ότι τα δυο φύλα είναι ένα,  χωρισμένο σε δυο διαφορετικά μέρη απαραίτητα για τη λειτουργία της ζωής. Έτσι, τα δυο φύλα συμπεριφέρονταν συμπληρωματικά, δηλαδή συντροφικά και όχι ισότιμα. Η ισοτιμία αρνείται τη διαφορετικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η αποδοχή του διαφορετικού λοιπόν δεν οδηγούσε στη σύγκρουση αλλά στην ειρηνική συμβίωση για αυτό και μεγαλούργησε. Ο δικός μας πολιτισμός αντίθετα αγνοεί ακόμη αυτή την αντίληψη. Στις μέρες μας για παράδειγμα πολλοί θεωρούν ότι αγάπη υπάρχει όταν κάποιος εκπληρώνει τις προσδοκίες μας, αισθάνεται όπως και εμείς και είναι έτοιμος να αλλάξει οτιδήποτε για χάρη μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος φαίνεται να μην έχει αναληφθεί πως η πραγματική αγάπη δεν βάζει όρους, δεν απαιτεί, απλά επιβεβαιώνει και εκτιμά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αγάπη χωρίς την αναγνώριση και την αποδοχή των διαφορών μας. Μπορεί αυτή η παραδοχή των διαφορών να θεωρηθεί απειλή, όμως δεν είναι. Αν δεχτούμε ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, απελευθερωνόμαστε από την καταπιεστική παρόρμηση να τους αλλάξουμε. Όταν δεν μας απασχολεί να αλλάξουμε τους άλλους, είμαστε ελεύθεροι να εκτιμήσουμε τη μοναδικότητα της αξίας τους.

 

Για μια πιο ισορροπημένη σχέση

 

Αυτό που λείπει λοιπόν από τις σχέσεις είναι η βαθύτερη γνώση των διαφορών μας. Άνδρες και γυναίκες λανθασμένα συμπεραίνουν ότι οι σύντροφοί τους θα ήταν πιο ευτυχισμένοι αν ήταν σαν και αυτούς. Και τα δυο φύλα είναι πρόθυμα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συντρόφων τους, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των άλλων, γιατί κρίνουν με βάση τις δικές τους ανάγκες, αγνοώντας μια βασική αλήθεια: οι ανάγκες ανδρών-γυναικών είναι διαφορετικές. Οι σχέσεις είναι ένα αίνιγμα γιατί λανθασμένα προϋποθέτουμε ότι ο σύντροφος μας είναι σαν εμάς. Πράγματι, σε πολλά είναι, διαφέρει όμως σε πάρα πολλές πτυχές.

Έτσι, οι άνδρες μπορεί να πνίγονται από την υπερβολική φροντίδα, να μην έχουν την ίδια επιτακτική ανάγκη να μοιράζονται τα συναισθήματα τους, να χρειάζονται χώρο όταν είναι αγχωμένοι, να μην αναφέρουν τα προβλήματα τους, να έχουν την τάση να συμπεραίνουν ότι αν ικανοποιήσουν  μια φορά μια γυναίκα αυτή θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη για πάντα, να αρχίζουν να τεμπελιάζουν μέσα σε μια σχέση όταν έχουν κατακτήσει την αγάπη μιας γυναίκας, να δίνουν πολύ λιγότερα όταν εκείνη έχει αρχίσει να δίνει περισσότερα, να κλείνονται στον εαυτό τους όταν είναι εκνευρισμένοι.

Αντίθετα οι γυναίκες έχουν ανάγκη από φροντίδα, όταν είναι αναστατωμένες θέλουν να μοιράζονται τα συναισθήματα τους, όταν έχουν άγχος δεν χρειάζονται χώρο όπως ο άνδρας αλλά άγγιγμα, κράτημα και παρηγοριά, τους αρέσει να ακούν συνεχώς από τον άλλον λόγια επιβεβαίωσης, όταν ο άνδρας αρχίζει να δίνει λιγότερα μέσα στη σχέση εκείνες δίνουν περισσότερα γιατί χρειάζονται περισσότερα, και όταν είναι εκνευρισμένες έχουν διάθεση για συζήτηση.

Τα παραδείγματα αυτά λοιπόν αποδεικνύουν  ξεκάθαρα πως η άγνοια των διαφορών δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις. Αν όμως γνωρίσουν τις διαφορές τους άνδρες και γυναίκες, μπορούν να αρχίσουν να βρίσκουν νέες λύσεις στις προαιώνιες συγκρούσεις τους. Έτσι, οι άνδρες θα μπορούσαν να αρχίσουν  να μαθαίνουν πώς να στηρίζουν τη σύντροφο τους ακούγοντας, όταν οι γυναίκες με τη σειρά τους συνειδητοποιήσουν ότι ο άνδρας ανταποκρίνεται περισσότερο σε μια παράκληση που δεν στηρίζεται σε θυμό, πόνο η θυσία. Αν οι άνδρες κατανοούσαν πόσο διαφορετικές είναι οι γυναίκες , θα αναγνώριζαν ότι όταν μια γυναίκα αισθάνεται πως δεν  είναι στο επίκεντρο, δίνει τα πάντα από τον εαυτό της μέχρι να αναλωθεί τελείως, ενώ οι γυναίκες από την άλλη κατανοώντας πόσο διαφορετικοί είναι οι άνδρες θα καταλάβαιναν πως αν δεν μάθουν να δείχνουν τις ανάγκες τους, εκείνοι θα βγάζουν το συμπέρασμα ότι όλα είναι μια χαρά και θα συνεχίσουν να προσφέρουν λίγα στη σχέση.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008