DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

BΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

 

Συνεχίζει να κατακτάει τη Δύση

 

 


Βασισμένο και σε κείμενο της Κωνσταντίνας Θεοδωράτου

 

 

Η γέννησή του χάνεται στα βάθη της κινέζικης ιστορίας. Τα οφέλη του όμως κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς στο δυτικό κόσμο. Ακίνδυνη και αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος, ο βελονισμός, γιατρεύει τον ανθρώπινο οργανισμό βασισμένος σε πανάρχαιες μεθόδους που απορρέουν από την πιο βαθιά κινέζικη σοφία.    

 

 

Αναζητώντας εδώ και αιώνες τη θεραπεία κάθε μορφής ασθένειας στην κλασική ιατρική, η Δύση, έχει θεσπίσει έναν δικό της κώδικα αντιμετώπισης των διαταραχών του οργανισμού, ο οποίος βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις και τη χορήγηση χημικών, κυρίως, φαρμάκων. Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη μέθοδος θεραπείας πολλές φορές δεν γίνεται εύκολα κατανοητή από το δυτικό άνθρωπο.  Εντούτοις, ο βελονισμός, που κερδίζει συνέχεια και σταθερά έδαφος σε όλον τον κόσμο ως τρόπος ίασης πολλών ασθενειών, είναι ένα απλό και επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα που δεν περικλείει κανένα μυστήριο.

 

Μια αμφιλεγόμενη ιστορία για τις ρίζες του

 

Ο βελονισμός καθιερώθηκε επίσημα, σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, από τον «Κίτρινο Αυτοκράτορα», τον επονομαζόμενο Χουάνγκ-Τι, που φημολογείται πως έζησε γύρω στο 2.600 π.Χ. Αν και πολλοί Ευρωπαίοι ιστορικοί ειδικευμένοι στη σινική ιστορία τον θεωρούν μυθικό πρόσωπο, οι Κινέζοι αποδίδουν στο χρυσό αιώνα της βασιλείας του, εκτός από την καθιέρωση του βελονισμού και την εφεύρεση της πυξίδας, του τροχού, της γραφής, του πλοίου, του μπρούτζου και πλήθους άλλων οργάνων και εφοδίων πρώτης ανάγκης, τα οποία φαίνεται πως είδαν το φως εκείνη την εποχή.

Ο βελονισμός στηρίζεται στην αρχή της κινέζικης φιλοσοφίας που χωρίζει τον κόσμο σε δύο εναλλασσόμενους χρόνους αυξομείωσης της ενέργειας, στο Γιν και το Γιάνγκ. Πρόκειται για έννοιες ρευστές και πολύπλοκες, ταυτόχρονα όμως και ακριβείς, που ερμηνεύονται δύσκολα στην αντίληψη των Δυτικών.

 

Οι βασικές αρχές του βελονισμού

 

Σύμφωνα με τη δυτική επιστημονική άποψη, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα σύνολο κυττάρων που προέρχονται από το συνεχή πολλαπλασιασμό ενός γονιμοποιημένου ωαρίου. Για την επίτευξη αυτής της διαδικασίας απαιτείται ένα ποσό ενέργειας το οποίο παράγεται από τα ίδια τα κύτταρα και συνεχώς μετατρέπεται και μεταφέρεται από το ένα στο άλλο. Έτσι, δημιουργείται στον οργανισμό μια κυκλοφορία ενέργειας που συνδέει τα κύτταρα μεταξύ τους κατά ομάδες, σχηματίζοντας τα όργανα. Με αυτόν τον τρόπο και σταδιακά, ο ανθρώπινος οργανισμός αποκτά τη μορφή ενός ενιαίου συνόλου ικανού να επιτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες, να κινείται, να σκέπτεται και να επικοινωνεί με το εξωτερικό περιβάλλον.

Αντίθετα, στην κινέζικη ιατρική, ο άνθρωπος θεωρείται ως το σύνολο της ενέργειας που υπάρχει και κυκλοφορεί στον ίδιο του τον οργανισμό, η οποία είναι υπεύθυνη και για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων του. Η κυκλοφορία αυτή διεξάγεται μέσα από συγκεκριμένα «κανάλια» που ονομάζονται Μεσημβρινοί, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν, κατά κάποιο τρόπο, ότι έχουν μια αντιστοιχία με τα νεύρα της κλασικής ιατρικής.

 

Ο τρόπος δράσης του βελονισμού

 

Όταν το ποσό της ενέργειας που κυκλοφορεί στους Μεσημβρινούς είναι κατανεμημένο σωστά, τότε και η λειτουργία του οργανισμού είναι φυσιολογική, κατά συνέπεια ο άνθρωπος είναι υγιής.

Αν όμως εξ αιτίας κάποιου εξωτερικού ή εσωτερικού παράγοντα η ομαλή ροή της ενέργειας διαταραχθεί, τότε αρχίζουν και παρουσιάζονται συμπτώματα ασθένειας. Η θεραπεία με βελονισμό αποσκοπεί στην αποκατάσταση αυτής της διαταραχής.

Το ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματα και η παραδοσιακή ψηλάφηση των σφυγμών, αποκαλύπτουν ποιος ή ποιοι Μεσημβρινοί παρουσιάζουν διαταραχή. Ένας έμπειρος βελονιστής ανακαλύπτει αμέσως σε ποια σημεία αυτού του Μεσημβρινού θα τοποθετηθούν βελόνες. Η εισαγωγή των ειδικών βελονών στα συγκεκριμένα μέρη του σώματος έχει σκοπό να διεγείρει τη διαταραγμένη ενέργεια, σκοπεύοντας να αποκαταστήσει την ομαλή ροή της.

Αυτή η λειτουργία ρύθμισης ολοκληρώνεται σε συγκεκριμένο χρόνο, σε συνεδρίες των είκοσι λεπτών. Οι βελόνες τοποθετούνται σχεδόν επιφανειακά, αναίμακτα, χωρίς πρόκληση πόνου. Άλλωστε, έχουν ελάχιστη διάμετρο μόνο 0,2 mm. Έτσι, δεν επηρεάζουν καθόλου τις υπόλοιπες λειτουργίες του οργανισμού.

Για κάθε πάθηση απαιτείται ένας συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών, οι οποίες συνιστάται να συνεχίζονται σε αραιά διαστήματα και μετά τη θεραπεία της ασθένειας, για να διατηρείται η ομαλή ροή της ενέργειας στον οργανισμό.

 

Κάθε άνθρωπος μια ξεχωριστή ασθένεια

 

Είναι διαπιστωμένο ότι η ίδια πάθηση εκδηλώνεται με διαφορετική συμπτωματολογία στον κάθε ασθενή. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει γιατί τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση της συγκεκριμένης αρρώστιας σε κάθε άνθρωπο είναι πολύπλοκα και έχουν σχέση με τον τρόπο διαβίωσης, τη διατροφή, τους ψυχολογικούς παράγοντες κ.ά.

Η κλασική ιατρική χορηγεί σε όλους τους ασθενείς το ίδιο φάρμακο, το οποίο όμως δεν έχει τις ίδιες θετικές αντιδράσεις στον κάθε ασθενή. Επιπλέον, από όλες αυτές τις χημικές ουσίες που περιέχουν τα φάρμακα, συχνά, παρουσιάζονται επικίνδυνες για τον οργανισμό παρενέργειες.

Όσον αφορά την ιατρική των Κινέζων, αυτή αντιμετωπίζει την κάθε ασθένεια με άξονα την ιδιαιτερότητα του ατόμου και φροντίζει να κατανέμει σωστά τις ποσότητες ενέργειας  που ρέει στο σώμα του πάσχοντα, ρυθμίζοντας το κύκλωμα απ’ το οποίο εκείνη περνά. Οι βελόνες, δηλαδή, τοποθετούνται στα σημεία του ανθρώπινου σώματος, στα οποία ο βελονιστής διαπιστώνει ότι η ενέργεια πλεονάζει ή σε άλλα που είναι αδύναμη. Σε κάθε άνθρωπο, αυτό γίνεται με διαφορετικό τρόπο.

 

Η εξέταση των σφυγμών

 

Αν και στην αρχή θεωρήθηκε από τους Δυτικούς που μαθήτευσαν κοντά σε Κινέζους βελονιστές ότι η εξέταση των σφυγμών ήταν ένας  απλός τρόπος εξακρίβωσης της ασθένειας, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να τηρηθούν και να κατανοηθούν πολλές λεπτομέρειες από τη συγκεκριμένη μέθοδο,  ώστε να είναι ακριβής η διάγνωση.

Στη Δύση έχουμε στοιχειώδεις μόνο και συχνά λαθεμένες πληροφορίες που αφορούν το βελονισμό και τις θεωρίες του. Οι περισσότεροι δυτικοί βελονιστές γνωρίζουν περίπου τη διάταξη των δώδεκα σφυγμών, αλλά αγνοούν τελείως τις εποχιακές συστάσεις, τις παραλλαγές και τη θέση την οποία πρέπει να έχει ο ασθενής κατά την ώρα της εξέτασης. Πολλοί απ’ αυτούς, στο τέλος, εμπαίζουν αυτή τη μέθοδο της εξέτασης, αρνούμενοι έτσι ένα μεγάλο μέρος του ενεργειακού βελονισμού. Είναι απαραίτητο ο δυτικός γιατρός να μυείται πρώτα σε βάθος στη φιλοσοφία του βελονισμού, ώστε να κατανοεί πλήρως τους τρόπους με τον οποίους αυτή η θεραπευτική μέθοδος προσεγγίζει την ασθένεια.

 

Τα εργαλεία του βελονισμού

 

Η χρησιμοποίηση των βελονών προϋποθέτει πλήρη αντίληψη της ασιατικής φιλοσοφίας που αφορά την ισορροπία της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα. Η τοποθέτηση της βελόνας, το βάθος και η θέση της σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, αντιστοιχούν στα πανάρχαια σύμβολα του ουρανού, του ανθρώπου και της γης. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να γνωρίζουμε ποια αντίδραση θέλουμε να προκαλέσουμε στο κύκλωμα της ενέργειας με την τοποθέτηση της βελόνας, αν, δηλαδή, επιδιώκουμε να διεγείρουμε την αμυντική λειτουργία της ενέργειας ή να θέσουμε σε κίνηση το συναγερμό της. Επιπλέον, χρειάζεται να γνωρίζουμε τις επιθετικές εξωτερικές ενέργειες που έχουν εγκατασταθεί στα πάσχοντα σημεία τα οποία καθορίζουν τα τοπικά επιφανειακά συμπτώματα και που δια μέσου των εσωτερικών επαφών δημιουργούν στη συνέχεια τις οργανικές ανωμαλίες.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις γενικές αρχές, οι Κινέζοι κατάλαβαν ότι ένα είδος βελόνας δεν αρκούσε για να θεραπεύσει όλες αυτές τις εξωτερικές ανάγκες. Για λόγους λοιπόν ενεργειακής τάξης, οι παραδοσιακοί βελονιστές χρησιμοποιούν μια γκάμα διαφορετικών βελονών προκειμένου να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Το Γιν, το Γιάνγκ και η σχέση τους με τον άνθρωπο.

 

Θεωρώντας τις δυο αυτές βασικές αρχές της αυξομείωσης της ενέργειας, ως τις δυο εναλλασσόμενες δυνάμεις που κυριαρχούν στο σύμπαν, οι Κινέζοι ζήτησαν να εμβαθύνουν στις παραλλαγές και τις σχέσεις του Γιν και του Γιανγκ με τις τέσσερις εποχές για να κατορθώσουν να βρουν τις αντιστοιχίες τους με τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

Με την εξακρίβωση αυτών των αντιστοιχιών, προχώρησαν κατόπιν σε μια συνοπτική ανατομία του ανθρώπινου σώματος, την οποία επεξεργάστηκαν με τα δεδομένα των δύο στοιχείων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος υφίσταται και αντικατοπτρίζει τους ρυθμούς του περιβάλλοντος. Άρα, η κυκλοφορία της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα είναι αποτέλεσμα δύο αιτιών: αφενός της φυσιολογίας των εσωτερικών οργάνων, η οποία καθορίζεται «εκ των έσω» και αφετέρου των μεταβολών της κοσμικής ενέργειας που διαμορφώνεται «εκ των έξω».

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στις διάφορες παθήσεις, εντοπίζονται ακριβώς στη φύση του συνδέσμου των δύο στοιχείων, του Γιν και του Γιάνγκ.

Σ’ αυτή τη φιλοσοφική αντίληψη στηρίζεται και η μέθοδος του βελονισμού, η οποία είναι δυσνόητη μεν στις δυτικές αντιλήψεις, αλλά πληρέστατη στη θεωρητική της απόδοση και εξαιρετικά αποτελεσματική στην εφαρμογή της.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008