DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ,

ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

 

 

του  Patrick Horsley

 

    Δύο από τις βασικότερες βιολογικές αρχές της επιβίωσης του ανθρώπινου οργανισμού είναι το να κάνει «ευχάριστο ότι του είναι απαραίτητο» και «επίπονο ότι τον απειλεί». Προς το παρόν, η προσοχή των περισσοτέρων θεραπευτικών δραστηριοτήτων στρέφεται κυρίαρχα σε έγκυρες μεθόδους, οι οποίες επεξεργάζονται κυρίως τις «επίπονες» πτυχές της ανθρώπινης φύσης, και –συγκριτικά- εστιάζουν λιγότερο στην ανάπτυξη των μεθόδων εκείνων, οι οποίες ενσωματώνουν και την άλλη -εξίσου έγκυρη- βιολογική αρχή, σύμφωνα με την οποία  το άτομο «κάνει ευχάριστό ότι του είναι απαραίτητο».

 

ΕΝΑΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ

 

   Ποιητικά μιλώντας, το σώμα αποτελεί τον σταθερό και συχνά αποξενωμένο σύντροφο μας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην πραγματικότητα βέβαια  το σώμα, ο νους και ο ίδιος μας ο εαυτός είναι βαθιά συνδεδεμένοι και η δουλειά με το ένα κομμάτι μας δημιουργεί αλυσιδωτές αλληλεπιδράσεις στα υπόλοιπα. Συχνά όμως αγνοείται ότι το σώμα είναι πηγή ευχαρίστησης, ισχυρό μέσο ενσωμάτωσης (μέσω των αισθήσεων) και επικοινωνίας της ουσίας της ύπαρξης μας ή αλλιώς της ψυχής μας με οτιδήποτε θαυμάσιο στον κόσμο μας περιβάλλει και με την ομορφιά που μπορούμε να βρούμε ο ένας στον άλλο.

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

 

    Η αναζήτηση της ευχαρίστησης και της ικανοποίησης του εαυτού μας δεν αποτελεί ηδονιστική υπερβολή, αλλά μια στοιχειώδη βιολογική ανάγκη, βαθιά ριζωμένη στο σώμα μας, όπως ισχυρίζεται πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της  Οξφόρδης, η οποία  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σημερινός άνθρωπος πάσχει από αισθητηριακή στέρηση, λόγω της δυσαναλογίας που εμφανίζεται στη χρήση των αισθήσεων στη σύγχρονη κοινωνία.

     Ο πειραματικός ψυχολόγος ο Dr. Charles Spencer διαπίστωσε ότι, ενώ οι αισθήσεις της όρασης βομβαρδίζονται συνεχώς με πληροφορίες, οι συναισθηματικές αισθήσεις της αφής και της όσφρησης παραμελούνται, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ισορροπημένη  τροφοδότηση με πολλαπλές αισθητηριακές πληροφορίες είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των αισθήσεων, την προσωπική ενεργοποίηση, ευεξία, ακόμη και για την ανάπτυξη σχέσεων και την πιο ολοκληρωμένη βίωσης της αγάπης. Θεωρεί, επίσης, ότι οι κοινωνικές συμβατικότητες κινούνται αντίθετα με τη βιολογία μας, καθώς έχουν αποδυναμώσει την σημασία του αγγίγματος κατά την έκφραση στοργής, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ανατροφή παιδιών  «διψασμένων για σωματική επαφή».

      Ο Dr.Spencer καταλήγει ότι μια από τις προκλήσεις της σύγχρονής εποχής είναι η ανάπτυξη καινοτομίας στον πεδίο των αισθήσεων. Παρόλα αυτά, η δημιουργία ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος πολλαπλών αισθητήριων ερεθισμάτων ίσως να μην είναι αρκετή. Είναι αλήθεια μεν ότι η απόδοση και η διάθεση του ατόμου μπορούν να βελτιωθούν με την υποσυνείδητη έκθεση του στα ερεθίσματα των αισθήσεων, όπως αποδεικνύεται από την σχετική έκθεσή, όμως η τακτική «άσκηση» των αισθήσεων του είναι εκείνη που πιθανώς θα δημιουργήσει μια αισθητή βελτίωση στην απόδοση και τη διάθεση του (όπως ακριβώς συμβαίνει με την άσκηση ενός μυός, η οποία βελτιώνει τη φυσική μας απόδοση) Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η αντίληψη που αναπτύσσει το άτομο σε σχέση με τις αισθήσεις του γίνεται πιο διαυγής τόσο σε συνειδητό όσο και σε υποσυνείδητο επίπεδο.

 

ORGOMOVEMENT

 

Η μέθοδος Οrgomovement δρα ακολούθως και συμπληρωματικά με τις παραπάνω  εξελίξεις και συμβάλλει στην δημιουργία καινοτομίας στο παραπάνω πεδίο, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση στην άσκηση των αισθήσεων. Η OrgoMovement δουλεύει ισόρροπα με όλες τις αισθήσεις και προτείνει διασκεδαστικούς τρόπους άσκησης και όξυνσης της αντίληψης αυτών, οι οποίες μπορούν να  γίνουν τόσο ατομικά όσο και ομαδικά.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται εμπεριέχουν κίνηση, ασκήσεις συνειδητότητας στα ερεθίσματα των αισθήσεων, ασκήσεις ενέργειας και επικοινωνίας, χορό και μουσική.  Επιπλέον, η εφαρμογή των αρχών του Yin και του Yang στους κινητικούς και χορευτικούς σχεδιασμούς βοηθά το άτομο να βιώσει μια ισχυρή αίσθηση «ενεργειακής ηρεμίας», η οποία συνδυάζεται με βελτιωμένη διαύγεια σκέψης και ικανότητα εστίασης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Orgomovement διευκολύνει και επιτρέπει μια βαθύτερη σύνδεση του σώματος με το νου και την ψυχή στα πλαίσια της καθημερινής ζωής μας, καθώς πρωταρχικός της στόχος είναι να εισάγει και να αναπτύξει την αυθόρμητη και δημιουργική (παιχνιδιάρικη και επομένως ευχάριστη) κίνηση του σώματος και της ενέργειάς του στις καθημερινές και συχνά επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες μας. 

 

 Ο Patrick Horsley,  σωματικός θεραπευτής και συνθέτης, εκπαιδεύτηκε το 1983 στην Comedia del Arte  και δραστηριοποιείται στο χώρο της προσωπικής ανάπτυξης από το 1987 . Την περίοδο 1992 –96  εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο  ‘Biodanza’ (Βιοχορευτική – Σύστημα  R. Toro).   Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής της μεθόδου, όπως και  θεραπευτής στο Ινδικό Champissage.  Η αναζήτηση της ολότητας τον οδήγησε να εφαρμόσει το θεωρητικό του - λόγω σπουδών- υπόβαθρο στη μηχανική φυσική για την ανάπτυξη της μεθόδου  ‘OrgoMovement’, με στόχο την κινητοποίηση και εξισορρόπηση της ενέργειας του σώματος για προσωπική υγεία και ολοκλήρωση. Ο πραγματοποιεί  τακτικά σεμινάρια στην Ελλάδα από το 1993, την Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008